Clair de lune

Clair de lune (2022) - Жюстин Томс

Жюстин Томс(2022)

Е-книга »
На хартия »

Повече информация тук »

Купи сега

Представянето на романа на Жюстин Томс "Clair de Lune" (На лунна светлина) бе на 10 май 2022 г. от 18,30 часа в бар Kanaal, София.

През последните 10 години авторката работи задълбочено по темата за гоненията над арменците около 1915-а, Европа отпреди, по време и след Втората световна война, идването на социализма в България и лагерите у нас. В резултат се ражда вълнуващият епос Clair de Lune, който чрез развитието на един живот проследява динамиката на историческите процеси в България и Европа през ХХ век.

Книгата представиха издателят Мартин Христов и Мариана Мелнишка, за арменците в България разказаха Юлия Берберян и Вартануш Топакбашян. Водещ на представянето бе актьорът Игор Дамянов.

Тина е арменка, която като дете бяга от кланетата в Турция в Париж. По-късно се омъжва и заживява в България, която заобичва. Но идва войната и семейството ѝ е разбито, тя губи децата си, съпруга си, дома си и накрая е отведена в трудов лагер. И там, по силата на обстоятелствата, става майка отново.

Съпричастни към изданието са всички хора – свидетели на епохата, които авторката е интервюирала, за да бъде разказът по-достоверен, дизайнерката Петя Савова, изработила прекрасната корица, Мариана Мелнишка, един от първите читатели на романа, Зорница София, дала насърчение този текст да бъде завършен, Издателство ЕРГО и Мартин Христов.

Никой не е забравен. Нищо не е забравено.